خواص ضد کرونایی شیر مادر، تقویت سیستم ایمنی نوزاد
به گزارش وبلاگ نرم افزار جیرا، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تغذیه با شیر مادر را بهترین و مفیدترین تغذیه برای نوزادان دانست.

به گزارش وبلاگ نرم افزار جیرا به نقل از خبرگزاری مهر، مریم خرسند شریعتی فوق تخصص نوزادان به مناسبت روز جهانی تغذیه با شیر مادر، ضمن تاکید بر اهمیت تغذیه نوزاد با شیر مادر، گفت: شیر مادر از بدو تولد تمام احتیاجهای تغذیه ای نوزاد را تامین می نماید، البته مکمل ویتامین دی از همان ابتدا و آهن از چهار ماهگی باید همراه با شیر مادر مصرف گردد.
وی، یکی از معایب شیرهای مصنوعی نسبت به شیر مادر را سخت بودن مراحل آماده سازی بیان نمود و اضافه نمود: برای تغذیه نوزاد با شیرهای مصنوعی احتیاج به بطری و سرشیشه استریل و آب جوشیده است، در حالی که شیرمادر در هر زمان، گرم و استریل در اختیار نوزاد قرار می گیرد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، در مورد ارزش غذایی شیر مادر، توضیح داد: این شیر، حاوی ایمنوگلوبین های منحصر به فردی است و منجر به تقویت نوتروفیل و ماکروفاژ می گردد. این عوامل منجر به تقویت سیتم ایمنی بدن نوزاد در مقابل عفونت ها خواهد شد.
خوشنود شریعتی، اظهار کرد: تغذیه با شیر مادر، فاکتور محرک رشد لاکتوباسیلوس را نیز در بدن نوزاد تقویت می نماید؛ باکتری های مفیدی که در روده نوزاد مانع از رشد پاتوژن ها یا باکتری های بیماری زا می گردد، به هضم و جذب غذا یاری می نماید و منجر به تقویت سیستم ایمنی روده ای خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه شیر مادر به علت وجود نوکلئوتیدها، ضریب هوشی را نیز در نوزادان بالا می برد، گفت: طبق تحقیقات، ضریب هوشی نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می نمایند، هشت نمره از سایر نوزادان بالاتر است.
خرسند شریعتی ادامه داد: آمار ابتلا به دیابت در بزرگسالی نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می نمایند، به مراتب کمتر است، چراکه کازئین موجود در شیر گاو سیستم ایمنی را تحریک نموده و ترشح آنتی بادی ضد کازئین باعث تخریب سلول های بتای پانکراس می گردد؛ در نتیجه نوزاد در بزرگسالی مستعد ابتلا به دیابت است.
به گفته وی، شیر مادر ریسک ابتلا به بیماری هوچکین، از سرطان های شایع دوران کودکی را نیز کاهش می دهد.
خرسند شریعتی در مورد نوزادانی که برای مصرف شیر مادر محدودیت دارند، مطرح کرد: شیر مادر در هر زمان از تولد متناسب با رس یا نارس بودن نوزاد، ترکیبات مشخصی دارد؛ اگر نوزاد در 6 یا 7 ماهگی به جهان بیاید، میزان پروتئین و املاح شیر مادر بیشتر است، اما با این حال نوزادان زیر یک کیلو، برای وزن دریافت، علاوه بر شیر مادر، باید شیر خشک هم مصرف نمایند.
وی اضافه نمود: همچنین اگر نوزاد به بیماری خاصی مثل گالاکتوزمی یا بیماری های متابولیکی مبتلا باشد، از مصرف شیر مادر منع و از شیر بدون لاکتوز تغذیه می گردد. البته در بسیاری از بیماری های متابولیکی شیر مادر در کنار شیر خشک می تواند کودک را تغذیه کند.
این فوق تخصص نوزادان، ضمن تاکید بر اهمیت تغذیه با شیر مادر تا دو سال برای نوزاد، گفت: نوزاد از 6 ماهگی به بعد می تواند در کنار شیر مادر به عنوان تغذیه اصلی از غذاهای یاریی همچون فرنی، سوپ یا حریره استفاده کند، اما در سال دوم این صندلی تغذیه ای تغییر می نماید و غذاهای یاریی یا غذاهای سر سفره، تغذیه اصلی نوزاد را تشکیل می دهند.
خرسند شریعتی با اشاره به شیوع ویروس کووید 19، در مورد مادران شیردهی که به این بیماری مبتلا شده اند، گفت: اگر حال عمومی بیمار خوب باشد، می تواند به نوزاد خود شیر بدهد، چراکه بر اساس مطالعات، ویروس کرونا حتی اگر در شیر مادر هم وجود داشته باشد، نمی تواند عامل انتقال بیماری باشد.
وی ادامه داد: در این صورت اگر مادر ماسک بزند و دست هایش را به مدت کافی با آب و صابون بشوید، می تواند به نوزاد خود شیر بدهد، اما اگر اوضاع عمومی فرد مطلوب نباشد یا در بخش مراقبت های ویژه بستری باشد، باید از شیر جایگزین برای تغذیه نوزاد استفاده گردد. از طرفی حتی اگر مادر به رغم حال عمومی نسبتا مناسب نخواهد به نوزادش شیر بدهد، می تواند شیر خود را جوشانده و در اختیار نوزاد قرار دهد. در حالت کلی هیچ منع مطلقی برای تغذیه نوزادان با شیر مادر مبتلا به کرونا وجود ندارد.
منبع: جام جم آنلاین