برای مبارزه ایمن تر و مقرون به صرفه تر با آفات، از مورچه ها بهره ببرید
به گزارش وبلاگ نرم افزار جیرا، بر اساس نتیجه 70 مطالعه تازه، مورچه ها جایگزینی عالی و موثر برای آفت کش های شیمیایی هستند!

گاهی مورچه های باعث دردسر ما می شوند، به آشپزخانه حمله می نمایند و هر چیزی که سر راهشان باشد را می خورند. اما این بار مورچه ها به یاری ما آمده اند تا با آفات مبارزه کنیم. بر اساس گزارش نوی که در مجله اکولوژی آمده مورچه ها می توانند با آفات کشاورزی مبارزه نمایند و جایگزینی برای سموم و آفت کش های شیمیایی باشند. این روش نو ایمن تر و مقرون به صرفه تر خواهد بود و از آنجایی که خیلی از آفت کش ها تاثیر بدی روی حشرات و حیوانات مفید یا بی آزاد مانند پرنده ها، زنبورهای عسل و عنکبوت ها دارند، استفاده از مورچه ها باعث می گردد هم حشرات مفید باغچه و زمین های کشاورزی حفظ گردد، هم به حیوانات بی آزار آسیبی نرسد و هم آفات مزاحم از بین بروند.
این مطالعه از نتیجه بیش از 70 تحقیق بر روی ده ها گونه آفت مختلف که به 9 محصول کشاورزی در آفریقا، جنوب شرقی آسیا و استرالیا حمله می نمایند، استفاده نموده است. مورچه ها به عنوان سوپر ارگانیسم طبقه بندی شده اند، به این معنی که خود کلنی مورچه ها مانند یک موجود زنده متحد و واحد است و هر مورچه مانند یک سلول عمل می نماید که می تواند آزادانه عمل کند. این مورچه ها می توانند آفات را شکار نموده و آنها را سرکوب نمایند.
جوهیم آفنبرگ، نویسنده این مطالعه می گوید: مورچه ها شکارگران ماهری هستند که با همکاری یک دیگر عمل می نمایند. زمانی که یک مورچه طعمه اش را پیدا می نماید، فرومونی آزاد می نماید تا از دیگر مورچه های لانه برای شکار یاری بطلبد. مورچه ها با همکاری با هم حتی می توانند آفات بزرگ را هم شکار نمایند.
بیشتر مطالعات این تحقیق بر روی مورچه های ویور اجرا شده که یک گونه استوایی از مورچه ها هستند که با استفاده از برگ و ابریشم فراوری شده از طریق لاروها لانه های توپ شکل می سازند. از آنجایی که این مورچه ها به صورت معلق روی درخت میزبان شان زندگی می نمایند، یعنی نزدیک به میوه ها و گل هایی که احتیاج به محافظت دارند، به طور ذاتی جمعیت آفات را در محل زندگی شان کنترل می نمایند.
در یک تحقیق 3 ساله، پرورش دهندگان بادام هندی استرالیایی گزارش دادند بازده محصول درختانی که از طریق مورچه های ویور محافظت می شدند 49 درصد بیشتر از درختانی بود که از طریق آفت کش های شیمیایی سم پاشی شده بودند! اما محصول بیشتر تنها یکی از مزیت های این روش بود؛ درختانی که از طریق مورچه ها محافظت شده بودند، بادام هندی های با کیفیت تری داشتند و باعث شدند سود خالص کشاورزان 71 درصد افزایش یابد!
نتایج مشابهی از باغ های انبه گزارش شد. در حالی که درختان انبه ای که مورچه ها از آنها محافظت می کردند بازدهی مشابه درختانی که با سموم آفت کش سم پاشی شده بودند، داشتند، استفاده از مورچه ها مقرون به صرفه تر بود و درختانی که با مورچه تیمار شده بودند میوه های با کیفیت تری دادند. همین قضیه باعث شد سود خالص کشاورزان از درختانی که از طریق مورچه های ویو محافظت شده بودند، 73 درصد بیشتر باشد. البته در همه محصولات کشاورزی چنین تفاوت فاحشی بین تیمار با مورچه ها و آفت کش ها وجود ندارد اما تحقیق بر روی 50 آفت نشان داد مورچه های ویور می توانند از محصولاتی مانند کاکائو، مرکبات و نخل ها به میزان آفت کش ها حفاظت نمایند.
جوهیم آفنبرگ گفت: با اینکه در تعدادی کمی از محصولات حفاظت از طریق مورچه بهتر از حفاظت از طریق آفت کش بود، خیلی از تحقیقات نشان دادند مورچه ها می توانند تاثیری مشابه آفت کش بر روی آفات یک محصول کشاورزی داشته باشند. و به علاوه قطعا حفاظت با مورچه ها خیلی مقرون به صرفه تر و ایمن تر از سم پاشی گیاه با سموم شیمیایی است.
برای اینکه کشاورزان باغ هاشان را از طریق مورچه های ویور حفاظت نمایند، تنها کافی است چند عدد از لانه های این مورچه ها را از طبیعت جمع نموده و به باغ شان بیاورند، آنها را در یک کیسه پلاستیکی بگذارند و از شاخه های درخت آویزان نمایند و در هنگامی که مورچه ها در حال ساخت لانه های نو هستند، برای تغذیه به مورچه ها محلول شکر بدهند (آب و شکر). زمانی که مورچه ها لانه هاشان را ساختند و بر روی درخت مستقر شدند، کشاورزان می توانند از طریق ساختن راه هایی هوایی از طناب یا شاخه درختان، درختان را به هم وصل نمایند و مورچه ها را به سمت درختان دیگر هم بکشانند و به این طریق به توسعه و پخش شدن این مورچه ها در باغ شان یاری نمایند. از آن به بعد معمولا مورچه ها به خود متکی هستند و تنها کافی است در فصول گرم هر از گاهی برای شان آب خوردن فراهم گردد. به این صورت که آب را دربطری های پلاستیکی بریزید و روی شاخه درخت آویزان کنید.
اگر کشاورز درخت دیگری در باغ دارد که احتیاج ندارد از طریق این مورچه ها محافظت گردد و گونه دیگری از مورچه ها روی این درخت زندگی می نمایند، او باید درختش را هرس کند تا از ایجاد درگیری بین این دو گونه مورچه جلوگیری کند!
دانشمندان می گویند برای یاری به مورچه های ویور، کشاورزان نباید درختان شان را با آفت کش های عمومی سم پاشی نمایند.
منبع: فوت و فن / mnn.com